Till att börja med vill vi i Hässelby Scoutkår önska dig varmt välkommen till vår kår!

Denna text vänder sig främst till föräldrar/målsman för det barn som just börjat i scouterna men även de som själva är scouter/ledare och kan själv ta till sig denna text. Många av delar utgår från att man börjar som Letar/Spårarscout. Tanken är att denna text ska svara på de flesta frågor som uppstår och förklara lite mer vad scouting i Hässelby Scoutkår är.

 

Att vara scout innebär massa saker, man får nya vänner som man tillsammans i patruller kommer utforska naturen/världen och gör allt till ett enda äventyr.

INTRODUKTION

I vår kår bedriver vi ledarledd scouting från det man går i årskurs 1 tills man fyller 25. Som scout är det absolut vanligast man brukar börja när man går i årskurs 1 eller 2 (7-8 år). Men såklart är man välkommen oavsett ålder.

Scouterna baserar sig på skolans år, så första gången man har ett möte för första gången brukar det ske på höstterminen. Så man har gått ett år när man gått en termin på hösten sen på våren.

 

Under alla år man har ledarledd scouting så går man i olika så kallade grenar beroende på vilken årskurs i skolan man har.

Dessa grenar är följande, vilka årskurser som tillhör respektive gren står inom parentesen:

 • Letare (åk 1)
 • Spårare (åk 2-3)
 • Upptäckare (åk 4-5)
 • Äventyrare (åk 6-8)
 • Utmanare (åk 9 – gymnasiet år 3)
 • Rover (från utmanare fram tills man fyller 25)

Är man mer nyfiken på om hur scouting fungerar/är uppbyggd så kan man läsa mer om det här.

 

Varje scout tillhör en avdelning som är del av en gren. Vissa grenar har fler avdelningar vissa bara en. Varje avdelning gör sitt egna terminsprogram med vissa grengemensamma/kårgemensamma aktiviteter.

Om man vill hitta den avdelningen scouten går i så finns alla avdelningar listade under menyvalet ”Avdelningar”.

SCOUTÅRET

Under ett år som scout så får man lära sig mycket nya saker. Man har möten, hajker och massa andra aktiviteter tillsammans. Här kommer en liten förklaring till de vanligaste aktiviteterna man gör under ett år som scout, från höst till höst.

Möten – Varje avdelning har möten varje vecka med undantag för lov.

Övernattningar/Hajker – Allt från en enkel övernattning i vår scoutlokal till en hajk där man sova ute i ett vindskydd i någon skog.

Läger – Scoutårets höjdpunkt, ett läger där man sover borta flera dagar och får träna på allt man gjort på mötena och övernattningarna/hajkerna

Mer om övernattingar/hajker och läger kommer nedan

Det kanske finns några heldagsaktivitet inplanerade då man går ut i skogen och hittar på något ute i naturen eller tävlar tillsammans i hela kåren.

När sommaren börjar gå över till höst så börjar nästa scoutår, antingen i samma avdelning för år två eller så byter man gren och ställs inför nya utmaningar.

ÖVERNATTNINGAR/HAJKER/LÄGER

Hur man sover och hur länge man sover borta ökar när man byter gren. Från att ha två övernattningar/hajker varje till att ha en hajk per månad. Oavsett hur länge man sover borta så är varje gång ett nytt äventyr!

Äventyret kan första gången bestå av att ens våga sova borta hemifrån till att sova under en gran.

Övernattning – Man sover över på ett känt ställe, oftast scoutlokalen en natt för att vänja sig, ofta efter lunch till efter lunch

Hajk – Man är ute och vandrar/förflyttar sig

Läger – Flera dagar på samma ställe, oftast under på sommaren

aug sept okt nov dec jan feb mar apr maj jun jul aug
Letare/Spårare 3-5
Upptäckare 4-6
Äventyrare 8-12
Utmanare/Rover Har hajk hur och när de känner för det
Inne Tält Vindskydd Oftast inga övernattningar

Tabellen visar på ett ungefär hur många hajker samt vad för typer av hajker de olika grenarna genomför under ett år (augusti-augusti)

SCOUTERNA ♥ NATUREN

Scouterna strävar alltid efter att vara ute i naturen så mycket som möjligt oavsett väder och årstid. Det kräver egentligen inte så mycket extra i de lägre åldrarna, ju äldre scouten blir desto viktigare blir det att tänka på vad scouten har för utrustning, vilket nästa kapitel kommer handla om.

UTRUSTNING

Här kommer en kort genomgång om vad för utrustning man som scout bör ha. Längst ner i detta stycke så finns det en länk till ett längre dokument som tar upp mer om utrustning.

En bra grunduppsättning kläder för att klara alla typer av möten är:

 • Byxor
 • Varm tröja
 • Regnkläder
 • Mössa/Vantar
 • Stövlar/rejäla skor

Det som är viktigt att tänka på är att kläderna borde klara en del påfrestningar i form av krypande/klättrande i naturen.

För att vara med på hajk så behövs även följande:

 • Sovsäck
 • Liggunderlag
 • Ryggsäck
 • Ficklampa

Efter detta så är scouten utrustad med den grundutrusning som man behöver.

Läs gärna mer här för att få reda på mer om vad som är lämpligt att köpa.

 

Har ni flera frågor så är det bara att kontakta någon ledaren på avdelningen som ert barn tillhör. Oftast håller avdelningarna ett föräldramöte en bit in på terminen där mycket matnyttig information tas upp. Ni kan alltid höra av er till info@hasselbyscout.se med frågor och synpunkter på texten.