Här nedan följer det instruktioner för viss av kårens utrusning. saknar du något eller har förslag på ändringar, mejla till materiel@hasselbyscout.se

Tält

Kåren har flera typer av tält, de vi använder mest är de vita och orangea runda tälten, militärtälten, tunneltälten samt tippis. Utöver detta har vi ett par gilwell tält, förrådstält samt ett par till ospecificerade mindre tält.

Orangea/Vita tälten

Rymmer ca 8 personer. Är lätta att sätta upp. Lämpade för alla åldersgrupper

De vita består av en 3 delad mittpinne samt en vikbar öppning med expanderbara ben.

De orangea består av en 3 delad mittpinne samt en öppning som består av 5 delar.

Militärtälten

Vi har två modeller, ett Patrulltält 8 samt tre Förläggningstält 12. Dessa tält väger en del, men är robusta och är samtliga utrustade med en kamin så man kan få det varm året runt.

Patrulltält 8 rymmer 8 personer

Förläggningstält 12 rymmer 8-12 personer

Regler för att eldning i kamin

  • Man bör bygga upp en barrikad av stockar/stenar motsv som är högre än 2dm runt kaminen ca 1 m i diameter.
  • Man ska ha något eldfast under kaminen (det droppar glöd!).
  • Det ska alltid finnas en person i(/invid och går regelbundet in i) tältet så länge kaminen/röret är varm nog att man bränner sig om man vidrör dessa (ovan och sidorna på kaminen).
  • Det ska alltid finnas en ”ruskakort” i en hink vatten inne i tältet.
  • Utanför tältet bör det finnas ”ruskalång” i en hink vatten.
  • Det ska alltid finnas en utsedd eldpost i tältet vaken så det länge man kan bränna sig på kaminen och det finns någon som sover i tältet
  • Bredvid eldposten skall det finnas en kniv, ficklampa.
  • Eldposten ska sitta bredvid utgången och ha skor på sig.
  • Eldposten ska se till att ingen kommer i närheten av kaminen i sömnen.
  • Ett hjälpmedel kan vara en pinne och peta på de som kommer för nära kaminen.
  • Eldposten ska vid brand väcka tältet samt försöka släcka elden och i nödfall skära upp duken om dörren inte går att använda.
  • Eldposten bör gå ut ur tältet minst en gång per timme/pass och kontrollera att det inte finns glöd på duken och att intilliggande träd inte tar skada

Tipis

Vi har två olika tipis, två mindre och en större. Dessa tält är tunnare i duken än vad de vita och orangea är och därmed mycket mer ömtåliga. Dessa tält är lämpliga för äventyrare och uppåt.

Den mindre tipisen rymmer omkring 8 personer och den större omkring 12

Alla ovan nämnda tält viks på följande sätt:

Dragkedjor ska vara stängda i tälten innan man börjar vika ihop tälten. Tält viks enligt tårtbits principen. Man lägger ut tältet så det bildar en halvmåne och sedan vikar man tårtbitar på hälften tills bottensidan är ungefär 1m bred (eller hur stor påsen är). Då tar toppen och viker den till ena bottenhörnet. Efter det tar man det bottenhörn som man inte vek toppen mot och viker mot andra samma bottenhörn som man vek toppen mot. Man ska få en rektangulär tältduk nu, ibland behöver man inte vika hela vägen när man viker bottenhörn mot bottenhörn. Sen tar man mitten av tältet och viker över mot bottenhörnen och stannar ca 2 dm ifrån hörnen. Sedan tar man från samma ände som man just vek och börjar rulla/vika (beror på duken) mot bottenhörnen.

Tunneltält

Vi har ett par modeller rymmer allt från 3 till 6 personer. Lättare tält som går att bära med sig en bit. Tunnare material än de orangea/vita. Lämpliga för upptäckare med ledares översyn och uppåt.

Generellt om alla tälten

Tälten ska också vara rena, smuts avlägsnas nästan allt som oftast bäst mer fuktig trasa eller rotborste och vatten.

Stormkök

Utsidan av kastrullerna och stekpannan samt övre halvan av vindskyddet behöver man oftast använda stålull/motsv. för att få bort all sot. Diskborstar som används på utsidan är i princip bara att kassera då de blir rätt sotiga efter att används där.

Resterande sidor och delar av stormköket förutom brännaren fungerar utmärkt att diska. Brännaren kan man med fördel ta en nål och peta igenom alla de hål som finns i överkant, detta bör göras om det inte brinner ur alla de små hålen. Brännaren (och sparlågan) ska förvaras i en plastpåse för att minimera spill av sprit i kastrullerna.

  • Remmens spänne bör placeras på ena sidan och inte ovan på stekpannan som blir bucklig av detta.
  • Man bör släcka stormköket med sparlågan och inte locket! Detta för att locket innehåller en packning som tar skada om man släcker med denna. Packningen ska göra att man kan förvara överbliven sprit i köket. Oftast eldar vi ur resterande sprit.

stormkok1 stormkok2 stormkok3 stormkok4

Lyktor

Ska förvaras i sina lyktlådor. Vid svart sot på insidan av glaset så tar man loss glaset och tvättar bort sotet. Det ska ligga vekar i varje låda, så saknas det så är det bara att byta. I övrigt är det bara torka av dessa om de är smutsiga.

  • Lyktorna bör förvaras i lådorna enligt bilden. Detta medför att det är lättare att ta upp en lykta i taget.

lyktor1

 

Presenningar

Ska vikas ihop torra och sedan knytas ihop till ett paket/rulle så att det blir ett hopknutet kolli utan lösa repbitar och inte en hög av presenningar i källaren. Är dessa smutsiga kan man avlägsna det med fuktig trasa eller om det behövs rotborste och vatten.

Tältspik

Ska vara fri från jord och helst torr INNAN den stoppas ner i tältspikslådan. Görs enklast rent med rotborste/diskborste.

Lådor

Ska torkas av så de inte är leriga, kolla så insidan är ren med!

Livlinor

Ska ej rullas ihop till en boll, utan ska hängas luftigt, så de torkar bättre.

Allt annat

Ska torkas av och vara rent